Gustări deosebite și colorate, care vor completa frumos masa de Paște.

Ingrediente

  • 310 ml lapte (călduț, la 35 C)
  • 1/3 cană ulei de măsline extravirgin Colavita
  • un praf de sare
  • 5 g drojdie
  • 2 ouă (la temperatura camerei, bătute)
  • 100 g zahăr
  • coaja rasă a unei portocale
  • 600 g de făină (se mai poate adăuga, coca trebuie să fie moale, dar nu umedă)
  • 1 ou bătut cu o lingură de apă
  • ouă vopsite
  • ornamente din zahăr pentru prăjituri

Timp de preparare

3 ore (2 ore și 40 de minute pentru pregătiri, 20 de minute pentru gătit)

Mod de preparare

  1. Într-un vas mare pentru mixer se combină drojdia, sarea, ouăle și zahărul. Se adaugă laptele călduț și uleiul de măsline și se amestecă.
  2. Se adaugă treptat făina și se frământă cu un capăt de mixer pentru cocă sau cu mâna, până când coca este moale și ușor lipicioasă. (nu mai este “umedă”)
  3. Se frământă până devine moale și se așează într-un bol uns cu ulei. Se acoperă și se lasă la crescut într-un loc cald până când i se dublează dimensiunea, aprox. o oră – o oră jumate.
  4. Odată ce a crescut, se lovește ușor și se mută pe o suprafață cu făină. Se împarte în 16 părți egale.
  5. Se întinde fiecare parte pentru a obține “frânghii” de aproximativ 30 cm, apoi se iau 2 bucăți și se împletesc, apăsând foarte bine capetele între ele. Se formează un cerc din împletitură și se apasă capetele pentru a le securiza.
  6. Se pune fiecare împletitură pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (cel mai probabil va fi nevoie de 2 tăvi). Se acoperă și se lasă la crescut din nou, aproximativ o oră. (Poate fi pregătit cu o zi înainte până în acest moment și păstrat, acoperit, în frigider; se scoate cu o oră înainte de gătit)
  7. Se încălzește cuptorul la 177 C (foc mediu).
  8. Se unge fiecare pâine cu oul bătut cu apă, se presară ornamentele pentru prăjituri peste și se adaugă un ou vopsit în centru. Se coc pentru 15-20 de minute, sau până când se rumenesc.
  9. Se savurează pâinea împletită alături de oul vopsit. Poftă bună!